Miholjsko ljeto:VJESNICI PROLJEĆA NA PLANINI IGMAN(FOTO)!!!!

Kako se priprema i zašto trebamo više jesti KOZJE meso???



Kozje meso je zdravija alternativa govedini i piletini jer sadrži manje kalorija, masti i kolesterola.

Kozje meso ili kozletinu konzumira oko 70% ljudi u svijetu. Glavni je izvor proteina prvenstveno u arapskim zemljama koje ne konzumiraju svinjetinu dok se u zapadnom svijetu kozletina predstavlja kao zdravija alternativa goveđem mesu.

Danas se za konzumiranje kozjeg mesa koriste različite pasmine, a najviše križanci domaće koze i plemenitih pasmina.

Gurmani odavno posebno cijene jaretinu ili meso jaradi u dobi od tri tjedna do šest mjeseci čija je ukupna masa četiri do dvanaest kilograma. Svijetloružičaste je boje i djelomično prekriveno masnim tkivom, dok je meso starijih koza tamnije ružičasto ili svijetlocrveno s više masnoće i drukčijeg okusa.


Niskokalorično crveno meso

Kozje meso je najkrtije crveno meso i ima veću hranjivu vrijednost u odnosu na govedinu i svinjetinu. Ima nižu razinu kolesterola i manje zasićenih masti zbog čega je kozletina odličan izbor crvenog mesa.

Usporedba kalorijskih vrijednosti i udjela masti, proteina i željeza u najčešće korištenim vrstama mesa.

kozletina

Količina nezasićenih masti u kozletini je daleko niža nego u svim vrstama crvenog mesa zajedno. Sadrži sve tijelu prijeko potrebne aminokiseline i visok udio željeza koji je od velike pomoći osobama koje boluju od anemije.

Dobro za srce?

Dok zasićene masti pridonose riziku oboljevanja od srčanih bolesti, nezasićene masti pomažu u održavanju ‘dobrog’ kolesterola i stabiliziraju srčani ritam.

Prema tome, kozletina pomaže u snižavanju kolesterola, umanjuje rizik od ateroskleroze i ostalih kardiovaskularnih poteškoća. Srčani bolesnici mogu konzumirati kozje meso, a najbolji način pripreme je kuhanje na laganoj vatri (lešo, gulaš).

Priprema kozjeg mesa

Kozletina ima okus sličan govedini, samo je nešto slađa. Priprema ove vrste mesa predstavlja određeni izazov zbog niskog udjela masti.

Kozje meso se treba kuhati dugo na laganoj vatri kako se ne bi presušilo i postalo tvrdo. Najbolji način pripreme kozletine je pirjanje te pečenje u pećnici ili na roštilju no u tom slučaju odaberite jaretinu jer je kozletina prekrta za roštilj.

Prethodno mariniranje će svakako pomoći da meso (p)ostane sočno i mekano.                                                                                   Izvor:Restoran Dom-Faletići

Primjedbe