Miholjsko ljeto:VJESNICI PROLJEĆA NA PLANINI IGMAN(FOTO)!!!!

LIJEČNIK TVRDI:Niko ne zna,zašto je baš dobra pilaća supa,ali ima povoljan efekat!


 Jesen i zima su godišnja doba u kojima ljudi najčešće obolijevaju od akutnih virusnih infekcija dišnog sustava – viroza. Što su to viroze? Viroze su najrazličitije bolesti prouzročene virusima, ali nas ovdje uglavnom zanimaju – upale dišnih puteva. Dosad je verificirano oko 150 različitih virusa – uzročnika tih oboljenja. U takve upale spadaju prehlade, katar dišnih putova i gripa (influenca). Bilo bi pogrešno tvrditi da su samo hladni jesenski i zimski dani rezervirani za infekcije dišnog sustava, jer prehlada ima i ljeti.
Nećete se začuditi ako vam se prijatelj ili znanac potuži da osjeća malaksalost, da mu curi iz nosa, da ga pecka u ždrijelu, da ponekad kašlje i kiše, da ima glavobolju, bolove u zglobovima i mišićima. To su dobro poznate virusne infekcije. Karakteristično je za ova oboljenja dišnih organa, da su jako priljepčiva, brzo se prenose i imaju kratak imunitet, tako da pojedine osobe mogu i dva ili više puta godišnje oboljeti od istog uzročnika ili drugog tipa virusa. Zna se pouzdano da djeca, stariji i osobe s kroničnim bolestima, dobivaju infekcije s težim kliničkim manifestacijama.

 ‘Krivci’ za epidemije
Iako se u narodu ne pravi razlika između prehlade, akutnog katara dišnih puteva i gripe, ipak se one mogu razlikovati po simptomima, a razlikuju se i po različitim virusima kao uzročnicima. Za vrijeme prehlade (hunjavice) čovjek se osjeća loše, malaksao, šmrca, pecka ga u ždrijelu, pucketa u ušima, ali obično nema vrućicu. Kod febrilnog katara dišnih puteva, simptomi su slični kao kod obične prehlade, ali temperatura je obično nešto povišena, a oči su zacrvenjene, peku i suze. O gripi se manje-više sve zna. Naglo počne visoka temperatura i do 40 stupnjeva, a bolesnik je potpuno klonuo.
Kod svih virusnih infekcija dišnog sustava zaraza se prenosi kapljičnim putem – prilikom govora, kašljanja i kihanja – a ako izbije manja ili veća epidemija “krivci“ su dvorane, kavane itd., gdje su velika okupljanja.
Ova virusna oboljenja mogu biti povod da oslabljeni organizam napadnu i bakterije, koje mogu uzrokovati komplikacije, kao upalu srednjeg uha, sinusa, gnojnu anginu ili upalu pluća, itd. Takve komplikacije se najčešće događaju kod infekcije virusom gripe. Jer, prehlade ionako brzo prolaze.Izvor/zabavaikuhinja.com/

Primjedbe