- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Dobri, stari Češki kolač
Nekada tako popularan i omiljen a već dugo potpuno zaboravljen. Ne samo da ga ja nisam pravila već čitavu vječnost, nego se ne sjećam kada je uopće netko spomenuo da ga je pravio.
Nije u modi, jednostavno. Ali, i dalje je fin kakav je i nekada bio :)
Jedina zamjerka tom kolaču je išla na račun pomalo suhog biskvita, zato sam sada napravila ovaj preljević da ga malo navlaži. Preljev možete napraviti i bez šećera, znači samo prokuhati mlijeko s vanilijom.
I još nešto, jako bitno - ovaj kolač obavezno treba dobro ohladiti prije posluživanja.
Biskvit:
- 5 jaja
- 180 g šećera
- 200 g oštrog brašna
- 1 žlica vode
- 2 žlice kakaa
- Pećnicu zagrijte na 180C. Pripremite lim za pečenje (moj je dimenzija 30x32 a može biti i onaj uži i duži) - premažite ga uljem i pospite oštrim brašnom.
- Pomiješajte brašno s kakaom i skupa prosijte.
- Bjelanjke izradite u čvrt snijeg, uz stalno miksanje dodajte im šećer pa zatim i vodu. Sada dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno s kakaom.
- Smjesu ulijte u pripremljeni lim, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite preljev i kremu.
Preljev za biskvit:
- 1 dl mlijeka
- 1 žlica šećera
- 1 žličica vanilije
- U lončić ili malu šerpicu stavite sve sastojke i kratko prokuhajte.
- Pečeni biskvit preokrenite naopako pa žlicom ravnomjerno nanesite preljev. Ako vam se biskvit i dalje čini suh, poškropite ga s još malo mlijeka.
Inače, preokretanje biskvita nije obavezno, ja ga preokrenem zato da mi ona sjajna strana biskvita ostane dolje, jer se taj tanki sloj hoće lijepiti za kreme i odvajati od ostatka biskvita, vjerojatno ste se susretali s tim nekada.
Krema:
- 1/2 l mlijeka
- 100 g šećera
- 5 žumanjaka
- 5 žlica brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- U posudi zakuhajte mlijeko.
- U drugoj posudi dobro izradite žumanjke sa šećerom, nakon 2-3 minute miksanja dodajte malo vrućeg mlijeka da se jaja temperiraju, promiješajte pa dodajte brašno i sve skupa ulijte u posudu s mlijekom. Smanjite vatru (ili nakratko maknite s vatre) i brzo miješajte kremu pjenjačom kako se ne bi zgrudala. Kuhajte kremu na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Pjenasto izradite maslac i štaub šećer pa im dodajte ohlađenu kremu i sve još kratko miksajte da se sve fino sjedini.
- Žutu kremu nanesite na ohlađeni biskvit.
Sada još napravite šaum.
Snijeg (šaum):
- 5 bjelanjaka
- 200 g šećera
- sok 1/2 limuna
- malo vode (2-3 žlice)
- U lončić stavite 100 g šećera, dodajte vodu i stavite na vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok ne nastane gušći sirup.
- Dok se sirup kuha bjelanjke izradite u čvrst snijeg, daodajte im preostali šećer (100 g), još miješajte minutu-dvije. Sada sirup maknite s vatre i uz stalno miksanje ulijte ga u bjelanjke, lagano, u tankom mlazu. Bjelanjci će postati prekrasno sjajni.
- Na kraju dodajte limunov sok i sve još kratko promiješajte.
- Snijeg od bjelanjaka nanesite preko žute kreme.
Kolač možete posuti kakaom ili čokoladom u prahu.
Dobro ga ohladite prije posluživanja.
izvor: http://cookam.blogspot.ba
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Primjedbe
Objavi komentar