Miholjsko ljeto:VJESNICI PROLJEĆA NA PLANINI IGMAN(FOTO)!!!!

Revolucionarna promjena u ishrani:USKORO ĆEMO JESTI UMJETNO MESO!!!


 Prije četiri godine holandski naučnik Mark Post, profesor na Univerzitetu Mastriht, prvi proizveo je sintetski burger, koji je zatim u Londonu pripremio poznati engleski kuhar Ričard McGeown. Umjetno meso prvi su probali austrijska nutricionistica Heni Rutecler i Džoš Šonvald, američki novinar i publicist specijaliziran za teme o hrani.

U ustima sam imao osjećaj mesa. Nedostaje mi masnoće, ali općenito je nalik na hamburger - rekao je Šonvald.

strong>Komercijalna proizvodnja
Na konferenciji za novinare, Mark Post tada je otkrio kako se umjetni burger sastoji od 20.000 tankih niti mišićnog tkiva koje su uzgojene iz matičnih stanica uzetih iz mišićnog tkiva krave u klaonici. Njegova je cijena bila visoka, čak 300.000 dolara, no Post u suradnji s biotehnološkom kompanijom Mosa Meat sada pokušava razviti komercijalno konkurentan proizvod do 2020. godine.

U smislu komercijalne prodaje, rekao bih da nam treba još četiri-pet godina. Njegova bi cijena mogla biti oko 10 dolara. Zatim još nekoliko godina komercijalne proizvodnje i cijena će i dalje padati - rekao je Post za BBC Focus Magazine.
Neodrživa proizvodnja
Demografske procjene pokazuju kako će svjetska populacija do 2050. godine doseći 9,7 milijardi ljudi dok bi se potrošnja mesa mogla udvostručiti. S druge strane, uzgoj stoke i proizvodnja mesa odgovorni su za 18 posto emisije stakleničkih plinova.
- Obrok od stvarnog mesa mogao bi 2035. godine biti toliko skup i moralno upitan kao danas foie gras, pašteta koja se proizvodi od jetre silom šopanih gusaka - upozorava Post, koji sada radi na poboljšanju okusa sintetičkog burgera.


Osim Marka Posta, na razvoju sintetičkog mesa rade i neke američke te izraelske grupe. Tako je američka kompanija Memphis Meats iz San Francisca nedavno najavila da je korak bliže komercijalizaciji sintetičkog mesa zahvaljujući 17 milijuna dolara koje su putem investicione kompanije Draper Fišer Jurvetson (DFJ) osigurali Microsoft Billa Gejtrsa, Virđin Ričarda Bransona i Kargil, jedan od najvećih proizvođača hrane i duhana u SAD-u.
- Oduševljen sam što sam uložio u Memphis Meat - izjavio je Branson za Bloomberg.
Iako su ga neki mediji prozvali “Frankenburgerom”, o sintetskom burgeru pohvalno su se izrazile organizacije za zaštitu životinja kao što je PETA (Ljudi za etički tretman životinja) koja je već ponudila milion dolara naučniku ili instituciji koja prva lansira sintetsko pileće meso. Neprofitne organizacije kao što su Fondacija Moderna poljoprivreda u Izraelu već pripremaju teren za “mesa iz laboratorija”, poučavajući ljude o neodrživosti sadašnje proizvodnje.
- Moja je procjena da ćemo prve proizvode od sintetičkog mesa jesti već za pet do 10 godina - izjavio je za magazin Time Šaked Regev, izvršni direktor Fondacije.
Moralne prednosti
Naravno, za sada je nepoznanica kako će potrošači reagovati na sintetičko meso. No, neke ankete mu govore u prilog. Tako je jedno istraživanje u Holandiji pokazalo da 63 posto ljudi podržava koncept govedine iz laboratorija, a 52 posto bi je voljelo probati. Nadalje, istraživanje britanskog dnevnika Gardian pokazalo je da 69 posto ljudi želi probati sintetičko meso.
- Ljudi će uvidjeti moralne prednosti od uzgoja mesa u kulturi. Uzimanje matičnih stanica iz svinja umjesto ubijanja miliona tih životinja na farmama već sada je atraktivnija ideja za potrošače - ustvrdila je u Gardijanu Kor van Der Vele, profesorica humanističke filozofije na Univerzitetu Vageningen.Izvor/Dnevni avaz/

Primjedbe