Miholjsko ljeto:VJESNICI PROLJEĆA NA PLANINI IGMAN(FOTO)!!!!

Da li je zdravo često jesti kokošija jaja?



Piletina kao temelj ukusnog kuhanog domaćeg obroka desetljećima je bio američki oslonac. Pilići su bili smatrani važnijom namirnicom, daleko iznad proizvodnje jaja ,piletina je važila kao glavno jelo u kasnim 40-ima. Na inicijativu prehrambene industrije kako bi pronašle više koristi za navedene kokoši, danas imamo mnoštvo pilećih recepata, od bujona do limenki do pržene.... Ali što se dogodilo s jajašcima?

Jaja su postala meta koja se temelji na neispravnoj pretpostavci medicinske ustanove da jedenje previše žumanjaka potiskuje kolesterol i pakira vaše karotidne arterije plakom. Kao što je nedavno u 2012, jaja su još uvijek bila zlonamjerna, pa čak i smatraju zdravstveno oštećenje kao pušenje cigareta, prema kanadskom časopisu. Mnogi i dalje vjeruju u ovo, a to je dezinformacija koja je štetna za zdravlje, a ne konzumacija jaja.

Prema nedavnom istraživanju koje je predvodio Nick Fuller sa Sveučilišta u Sydneyu u Australiji i objavljen u American Journal of Clinical Nutrition, jaja, "usprkos proturječnim dokazima koji se nastavljaju širom svijeta", nisu odgovorni za bolesti srca ili visoki kolesterol. Zapravo, one su jedna od najhranjivijih namirnica u vašoj kuhinji. Kada je vodio prvi dio studije, Fuller je napisao da jaja mogu podržati nekoliko aspekata zdravlja, uključujući oči, krvne žile i zdravlje srca, zdrave trudnoće i regulaciju masti, ističući:

"Unatoč tome što je desetljećima zlostavljano, prehrambeni kolesterol se razumije da je daleko manje štetan po zdravlje nego što su znanstvenici prvotno mislili. Učinak kolesterola u našoj hrani na razini kolesterola u našoj krvi je zapravo prilično mali."
Najnovija studija bilježi da su osobe s dijabetesom tipa 2 ili prediabetesomom jele desetak jaja tjedno tijekom godine, pri čemu niz testova nije pokazivao nikakve negativne rezultate. Sudionici studije konzumirali su visoka, srednja i niska (dva) jaja tjedno tijekom prva tri mjeseca.

 Times Now News objašnjava:
To je bilo usmjereno na održavanje optimalne težine za tri mjeseca. U pokušaju da izgube težinu, iste članove je zatraženo da se upuštaju na plan mršavljenja dok konzumiraju iste količine jaja koje su ranije konzumirali. Za šest mjeseci sudionici su nastavili konzumaciju jaja dok su ih pratili istraživači.
Prije studije, Australian Men's health opaža, kardiovaskularni čimbenici rizika kao što su razina šećera u krvi i krvni tlak bili su uzeti u obzir kada su istraživači prikupili rezultate, budući da se smatraju čimbenicima rizika koji su povezani s konzumacijom jaja.
Zanimljivo je da je studija zaključila da je 128 osoba u istraživanju izgubilo tjelesnu masu čak i na visokoj prehrani jajima ,a nastavilo je gubiti kilograme kada je studija završila. Oslanjajući se na rezultate studije, australska zaklada srca napominje da su "jaja iznimno hranjiva (i) sadrže kvalitetne proteine i izvor zdravih masti, uključujući omega-3 masti."
 Što se tiče sadržaja kolesterola:
"Jaja ne smanjuju razinu LDL-a u krvi, ali jaje sadrži samo 212 mg kolesterola, što je manje od čak polovice preporučene količine kolesterola dnevno. Budući da jetra već svakodnevno proizvodi veliku količinu kolesterola, potrošnja jajnih stanica uravnotežuje omjer proizvodnje jetre. U stvari, jaja povećavaju HDL ili dobre razine kolesterola u vašem tijelu. "
Zato dragi naši čitaoci ne treba da se bojite konzumacije jaja, samo se pobrinite da Vaša jaja nisu GMO, nego da su organska i od domaćih kokica. Uživajte u u jajima za doručak , ručak ili večeru, samim, kajganama, kuhanim jajima ili u salatama ...

Vodite računa o Vašem zdravlju jer zdravlje je najbolja investicija.

Primjedbe