Miholjsko ljeto:VJESNICI PROLJEĆA NA PLANINI IGMAN(FOTO)!!!!

Savjet stručnjaka:UVEDITE OVIH 20 NAMIRNICA U ISHRANU I ŽIVJEĆETE DUGO I ZDRAVO!



Kvalitetna prehrana ključ je jačanja organizma i imuniteta, a pravim odabirom namirnica da se organizam obraniti i od nekih vrsta raka, bolesti koja u suvremenom društvu zahvaća sve veći broj ljudi.


Osnovna preporuka u prehrani koja štiti od raka je povećati unos svježeg voća i povrća zbog beta-karotena i vitamina C te integralnih žitarica, a smanjiti unos alkohola, zasićenih masnoća, dimljenih i usoljenih namirnica, mesa i mesnih prerađevina te hrane s roštilja jer mogu nastati potencijalno kancerogene tvari, piše portal Živim.hr.



Važno je da hrana koja se konzumira sadrži zdravu količinu vitamina A, C i E jer su to jaki antioksidansi koji eliminiraju učinke slobodnih radikala koji nastaju u tijelu tijekom kemijskih procesa i kao dio našeg prirodnog obrambenog mehanizma.
A sljedećih dvadeset namirnica biste svakako trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
1. ZELENI ČAJ: obiluje polifenolima, uključujući katehine, koji sprečavaju nastanak novih krvnih žila nužnih za razvoj raka i širenje metastaza. Jak je antioksidans i detoksifikator.
2. KURKUMA I CURRY: najjači poznati prirodni protuupalni začin. Dodatno mogu poticati učinke kemoterapije i smanjiti razvoj tumora.

3. ĐUMBIR: djeluje protuupalno i jak je antioksidans. Djeluje protiv stanica određenih tipova raka, suzbija stvaranje novih krvnih žila potrebnih za razvoj raka, a i ublažava neugodne posljedice kemoterapije.
4. KUPUSNJAČE (brokula, prokulica, kineski kupus, kupus, kelj, koraba, cvjetača): sadrže sulforafan i indol3-karbinol, jake antikancerogene molekule. Sprečavaju da se prekancerozne stanice razviju u zloćudne tumore.
5. ČEŠNJAK, LUK, PORILUK, LJUTIKA, VLASAC: izniman protuupalni učinak koji dokazano može smanjiti rizik od razvoja raka bubrega i prostate.
6. VOĆE I POVRĆE BOGATO KAROTENOIDIMA (mrkva, jam, slatki krumpir, buča, rajčice, marelice, cikla, sve voće i povrće žarkih boja - narančaste, žute crvene i zelene): sadrže vitamin A i likopen za koje se dokazano zna da inhibiraju razvoj stanica nekoliko oblika raka (primjerice, izrazito agresivne gliome na mozgu). Lutein, likopen, fitogen i kantaksantin jačaju imunosni sustav i povećavaju njegovu sposobnost da se obrani od kanceroznih stanica.
7. RAJČICA: likopen iz rajčica štiti od raka prostate ako se konzumira barem dva puta na tjedan, ali rajčica mora biti kuhana kako bi otpustila likopen pa se preporučuje umak od rajčice s maslinovim uljem jer ono pomaže apsorpciji likopena.
8. SOJA: izoflavoni iz soje blokiraju spolne hormone (estrogen i testosteron) da stimuliraju kancerozne stanice.
9. GLJIVE (shiitake, maitake, šampinjoni, portobello, zimske bukovače i šarena tvrdokorka):sadrže polisaharide i lentinan koji stimulira reprodukciju i aktivnost imunosnog sustava.
10. ZAČINSKO BILJE (ružmarin, majčina dušica, origano, bosiljak i metvica): iznimno su bogati uljima terpena, a ružmarin ima i sastojak karnosol koji je jak antioksidans i djeluje protuupalno. Pojačavaju djelovanje kemoterapije.
11. CRNO VINO: sadrži polifenole uključujući resveratrol koji djeluje na gene koji štite zdrave stanice od starenja, a može usporiti i razvoj raka. Koncentracija polifenola u vinu mnogo je veća nego u grožđu, a u crnom ga ima više nego u bijelom vinu.
12. OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribe (bolje sitna jer je manje kontaminirana živom; birajte inćune, srdele, skušu, losos) i lanenih sjemenki: smanjuju upalu u organizmu i sprečavaju razvoj kanceroznih stanica većine tumora. Smanjuju širenje metastaza.
13. NAMIRNICE BOGATE SELENOM (povrće i žitarice iz organskog uzgoja, selena ima i u ribi, morskim plodovima, iznutricama, indijskim oraščićima): selen potiče imunosne stanice, a i jača antioksidacijske mehanizme u tijelu.
14. BOBIČASTO VOĆE (jagode, maline, borovnice, kupine, brusnice): sadrže elegičnu kiselinu i mnogo polifenola koji stimuliraju mehanizme za eliminaciju kancerogenih tvari. Zamrzavanje ne oštećuje antikancerogene molekule u tom voću.
15. ALGE (nori, kombu, wakame, arame i dulse): sadrže molekule koje usporavaju razvoj raka, osobito raka dojke, prostate, kože i debelog crijeva. Alge nori jedna su od rijetkih vrsta povrća koje sadrži omega-3 masne kiseline, učinkovite protiv upale i za zdravlje neurona.


16. CITRUSI (naranče, mandarine, limun, grejp): sadrže protuupalne flavonoide, a također stimuliraju detoksikaciju karcinogena u jetri.

17. TAMNA ČOKOLADA (s više od 70% kakaa): sadrži antioksidanse i mnoge polifenole koji imaju zaštitni učinak na stanice. Dva rebra čokolade imaju dva puta više fenola od čaše crnog vina, ali jednako fenola kao jedna šalica zelenog čaja.
18. PROBIOTICI LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS I LACTOBACILLUS BIFIDUS: dobre bakterije koje u crijevima pomažu probavi i olakšavaju pražnjenje crijeva. Dokazano je da inhibiraju razvoj stanica raka debelog crijeva. Što češće jedite jogurt, kefir i sojini jogurti obično su obogaćeni probioticima, a ima ih i u kiselom kupusu. Neke su namirnice prebiotici, što znači da stimuliraju  razvoj probiotičkih bakterija jer sadrže polimere fruktoze. To su češnjak, luk, rajčica, šparoge, banana i pšenica.
19. VITAMIN D iz ulja jetre bakalara, lososa, skuše, srdele i sunca (15 minuta svakog dana):velik broj studija dokazao je preventivnu ulogu vitamina D3 u sprečavanju raznih vrsta raka.
20. ŠIPKOV SOK: ima protuupalno i antioksidativno svojstvo, a dokazano je smanjenje rizika za razvoj raka prostate, čak i kad se radi o vrlo agresivnom obliku.

Primjedbe