Miholjsko ljeto:VJESNICI PROLJEĆA NA PLANINI IGMAN(FOTO)!!!!

Dr Goran Stevanović:Kad niko ne zna sta je pacijentu,dovode ga ovom ljekaru!



Doktor Goran Stevanović je  pandan doktoru (u seriji ga glumi Hju Lori) koji uspostavlja dijagnoze kada niko drugi ne može, rješava nerješiva medicinska stanja i spasava pacijente od kojih su drugi digli ruke. Naravno, kao i uz Hausa, i uz  doktora je tim izuzetno stručnih i posvećenih kolega.
Visoka temperatura


Dr Goran Stevanović, načelnik Klinike za tropske i infektivne bolesti, karijeru je posvetio potrazi za pravom dijagnozom u slučajevima kada ju je veoma teško postaviti. Njemu, na primjer, dovode pacijente koji po nekoliko nedjelja imaju visoku teperaturu, a da se uzrok ne zna ni nakon opsežnih analiza. To su takozvana nejasna febrilna stanja.
– Jedna mlada Beograđaka stigla je kod nas nakon što ju je mesec dana mučila povišena temperatura, a ljekari nisu znali šta joj je. Počeli smo od analize na bakterijske i gljivične izazivače i dobili negativne rezultate. Zatim smo izvršili pretragu imunoloških, pa malignih bolesti, ali rezultati nam nisu dali odgovor. Poslije dva mjeseca svih raspoloživih testova, došli smo do posljednje opcije koju Klinički centar može da ponudi – pozitronske emisione tomografije, metode kojom se snima cijelo telo i pokazuje gdje se nešto dešava i odakle dalje da krenete – priča doktor Stevanović.
Kako kaže, u tom slučaju, to je pomoglo.
– Pokazalo se da su u pitanju pluća. Otkrili smo sarkoidozu, iako su raniji testovi na tu bolest bili negativni. Nakon toga nije bilo teško naći terapiju – objašnjava dr Stevanović.
U KC Srbije njemu i njegovom timu svakodnevno dolaze pacijenti u čijim se tijelima kriju različite misterije. Neke dijagnostikuju brzo i lako, dok pojedine sve njihovo znanje i iskustvo stave pred veoma teške ispite.
– Uspijevali smo da pronađemo i neka nevjerovatna stanja, toliko rijetka da smo slučajeve objavljivali u stranim časopisima. Prije nekoliko godina pacijentkinji smo pronašli limfom sa jedinom lokalizacijom u koži, što se skoro nikad ne viđa u svijetu. Srećemo i infekcije koje veoma kasno probude simptome, te pacijent i zaboravi da napomene kako je prije 10 godina boravio u tropskim predjelima i tamo zaradio, na primjer, lamblije, parazite koji mogu da u tijelu žive decenijama i ne prave nikakve probleme.
Vječita borba
Od infekcija iz centralne Afrike, do boljki koje su u svijesti laika istorijska kategorija, nema stanja na koje ljekari Infektivne klinike smiju da zaborave.
– Između nas i mikroorganizama vodi se borba bez prestanka. Mi hoćemo da ih se riješimo, oni hoće da prežive. Ne postoje iskorjenjene bolesti, izuzev velikih boginja. Sredinom devedesetih na Infektivnoj se pojavio pacijent obolio od lepre ili gube, koju mnogi vide kao biblijsku pošast, a ona se stalno javlja i u zemljama veoma visokog standarda.

Oblast nejasnih febrilnih stanja je stoga vrlo neizvjesna, izazovna i interesantna, kaže doktor Stevanović.
– Neki slučajevi iziskuju komplikovanu dijagnostiku, koja svuda u svijetu traje veoma dugo – što zbog ograničenih resursa, što zbog toga što ne možete ni sve sprovesti u tri dana, to niko živ ne bi izdržao. Prvo se traže najteže bolesti koje mogu da ugroze pacijenta za kratko vrijeme. Čak i kad su nalazi negativni, uvijek u njima nađete nešto što će vas uputiti u kom pravcu da idete dalje. Najbitnije je da infektolozi imaju mnogo strpljenja, da se pridržavaju protokola i nikad ne zavedu idejom da negde uštedimo – kaže on.


Dodatni izazov je to što njegovi pacijenti traže ne samo lijek već i odgovor, i što im neznanje često teže pada nego sami simptomi.
– Zato je najvažnije biti potpuno iskren i prema pacijentu i prema porodici – čvrsto je pravilo ovog doktora.
Na 15% slučajeva niko nema odgovor
Čak i u najboljim svjetskim centrima, od 15 do 30 odsto bolesnika sa nejasnim febrilnim stanjem na kraju ostane bez dijagnoze.
– Iza najvećeg broja nejasnih febrilnih stanja koji zbrinjava naša klinika skrivaju se, nažalost, maligniteti, sistemske bolesti vezivnog tkiva ili hronične infekcije, kao što je tuberkuloza, priča srpski doktor Haus.Izvor/Blic/

Primjedbe