Miholjsko ljeto:VJESNICI PROLJEĆA NA PLANINI IGMAN(FOTO)!!!!

Kako poboljšati vid prirodnim putem?

Koja hrana i vitamini za bolji vid mogu pomoći? Ukupno zdravlje vaših očiju zavisi od određenih hranljivih sastojaka, kao što su vitamini A i C, bioflavonoidi, karotenoidi, omega-3 masne kiseline, minerali i antioksidansi. Naučnici su otkrili pre nekoliko godina da uzimanje dnevnog dodatka ishrani koji sadrži relativno visoke doze vitamina C (1.000-1.500 mg), vitamina E (300-400 IU), beta-karotena (15.000-25.000 IU), cinka (50-80 mg) i bakra (4-6 mg) smanjuje rizik od faktora slabljenja i gubitka vida.

Fitonutrijenti pružaju snažnu zaštitu

Fitonutrijenti su organske komponente koje se uglavnom nalaze u biljkama i imaju zdravstvene prednosti. Karotenoidi lutein i zeaksatina ‘’hvataju’’ slobodne radikale u mrežnjači i apsorbuju štetne talasne dužine svetlosti. Lisnato povrće, kao što su kelj i spanać, sadrže oba ova zaštitna jedinjenja. Žumance je još jedan dobar izvor.

Antocijanidini su jaki antioksidansi koji jačaju krvne sudove i poboljšavaju protok krvi oka. Najbolji izvori ovih jedinjenja u ishrani su borovnice, crne ribizle i ostale tamne bobice.

Malo ljudi dobija terapijske doze ovih fitonutrijenata samo iz ishrane – u jednoj porciji od lisnatog zelenila, na primer, ima samo oko 1 mg luteina. Za optimalnu zaštitu očiju, potrebno je da ih uzmete u formi dodatka ishrani.

Potražite kombinaciju proizvoda koji ciljaju na podršku vida i da sadrže 15 mg luteina, 2 mg zeaksatina i gore navedenih antocijanidina. Oni su široko dostupni u prodavnicama zdrave hrane i apotekama.

Koja je to superhrana za bolji vid?

spanać i drugo lisnato zeleno povrće: kelj, blitva, repa, prokelj
losos
šargarepa
borovnice
slatki krompir
paprika
orasi
avokado
brokoli
jagode

Primjedbe