Miholjsko ljeto:VJESNICI PROLJEĆA NA PLANINI IGMAN(FOTO)!!!!

Jedite crveno za zdravije srce!!!

Paradajz / Rajčice

Likopen, sastojak koji paradajzu daje crvenu boju, smanjuje rizik od bolesti srca za pola, utvrdila je studija američkog Sveučilišta Harvard. Odličan izbor je svježi paradajz, ali puno bolja je kuhana varijanta i umaci jer tijelo lakše apsorbira likopen iz njih nego iz svježih namirnica. Također, oko 25 mg likopena na dan može smanjiti “loš” kolesterol do 10 posto.

Cvekla

Cvekla i sok od cvekle sadrži nitrate koji opuštaju krvne žile i snižavaju tlak. Time se smanjuju rizik od bolesti srca i srčanog udara. Osim toga obiluju pigmentima betalainom i betainom koji snižavaju razine homocisteina, tvari koja povećava rizik od srčanog udara.

Maline

Ovo voće blagotvorno djeluje na zdravlje srca. Studija na 94.000 žena potvrdila je da žene koje su maline jele tri puta na tjedna su imale 30 posto manji rizik od srčanog udara. Maline su bogate kalijem koji snižava krvni tlak i samim time smanjuje rizik od bolesti srca.



Crveni grah

Slično kao i maline, crveni grah obiluje kalijem koji snižava krvni tlak čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Brojne studije potvrdile su kako prehrana bogata grahom uvelike smanjuje rizik od bolesti srca

Crveno grožđe

Crveno grožđe bogato je antioksidansima flavanoidiom i resveratrolom koji čuvaju krvne žile, snižavaju tlak i razinu kolesterola. Studije su potvrdile da žene koje su redovito jele crveno grožđe imale smanjene markere za upalu koja se povezuje se bolestima srca i povišenom razinom lošeg kolesterola.





Izvor .www biljoteka.net

Primjedbe