- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
1 kg miješanog mesa (junetina, jagnjetina)
2 dl ulja
1 velika glavica luka
5 češnjeva bijelog luka
700 gr krompira rezanog na krupnije kocke
200 gr mrkve krupno rezane na kolutove
100 gr zeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno sjeckano
100 gr kupusa grubo rezanog
100 gr paprike svježe (žuta, zelena, crvena)
100 gr graška
100 gr mahuna
100 gr bamje (suhu prije prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac)
100 gr paradajza ili nekoliko komada sitnog
100 gr tikvice krupno narezane
2 dl vina
1,5 l vruće vode
nešto soli i bibera
Priprema pravog bosanskog lonca
1.Meso izrezano na kocke propržiti na ulju ili masti, kako ko voli. Izbor mesa prepuštam ukusu i navikama. Bosanski lonac je za sve narode, zato se i zove tako.
2.Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije lijepu smećkastu boju.
3.U dublji sud (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) redati naizmjenično meso i povrće.
4. Naliti vinom i vodom .
5. Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, te pustiti da lagano vri oko 3-4 sata.
6. Povremeno malko protresti sud.
Posluženje bosanskog lonca
Tako skuhano jelo zadrži svo bogatstvo okusa, naročito ako je korišten zemljani lonac. Jelo nakon kuhanju ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim sipati u tanjire. Uz ovo jelo prijace domaći hljeb i ljute fafarone.
Prijatno
2 dl ulja
1 velika glavica luka
5 češnjeva bijelog luka
700 gr krompira rezanog na krupnije kocke
200 gr mrkve krupno rezane na kolutove
100 gr zeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno sjeckano
100 gr kupusa grubo rezanog
100 gr paprike svježe (žuta, zelena, crvena)
100 gr graška
100 gr mahuna
100 gr bamje (suhu prije prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac)
100 gr paradajza ili nekoliko komada sitnog
100 gr tikvice krupno narezane
2 dl vina
1,5 l vruće vode
nešto soli i bibera
Priprema pravog bosanskog lonca
1.Meso izrezano na kocke propržiti na ulju ili masti, kako ko voli. Izbor mesa prepuštam ukusu i navikama. Bosanski lonac je za sve narode, zato se i zove tako.
2.Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije lijepu smećkastu boju.
3.U dublji sud (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) redati naizmjenično meso i povrće.
4. Naliti vinom i vodom .
5. Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, te pustiti da lagano vri oko 3-4 sata.
6. Povremeno malko protresti sud.
Posluženje bosanskog lonca
Tako skuhano jelo zadrži svo bogatstvo okusa, naročito ako je korišten zemljani lonac. Jelo nakon kuhanju ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim sipati u tanjire. Uz ovo jelo prijace domaći hljeb i ljute fafarone.
Prijatno
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Primjedbe
Objavi komentar