- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Priprema 1h 20 min
Priprema luka za punjenje:
- Oljuštiti luk, podrezati vrhove na glavicama luka.
- Iskružiti donji čep svakoj glavici.
- Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi u koju ste dodali malo sirćeta, ali paziti da se ne prekuhaju. Kada počinje izgledati staklasto providan, skinuti ga sa vatre.
- Ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Lukovice moraju biti hladne kada razdvajate slojeve.
- Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno slojeve/prstenove luka – dolme. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom.
- Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nožićem.
Priprema nadjeva:
- sitno isjeckati crveni luk i izmiješati sa mljevenim mesom.
- Dodati biber, rižu, pire od rajčice, jaje, so i ulje.
- Sve dobro izmiješati.
- Puniti luk, nabiti masu nadjeva prstima da bude konzistentna i ne puniti skroz gore do vrha, jer će nadjev zbog riže nabubriti, pa postoji opasnost da dolme popucaju.
- Punjene dolme luka se slažu u šerpu, treba ih dobro zbiti jednu do druge.
- zaliti toplom slanom vodom tako da budu pokrivene i preko njih bude tečnosti još 2-3 cm, doda se malo sirćeta, pritisnu se odozgo tanjirom ili drugim poklopcem (manjim od šerpe), te stave kuhati oko 40 minuta.
- U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike i brašna koje dobro pomiješate sa malo slane vode i pirea od rajčice i dolijete u sogan dolmu.A možete napraviti i klasičnu zapršku na vrelom ulju, mada u originalnoj recepturi se miješa sa vodom.
- Uz dolmu se servira kiselo vrnje ili jogurt.
Sastojciza6 osoba
za dolme:
- 600 gsitnijih glavica luka
- 0.5 dclocta
za nadjev:
- 500 gmljevenog junećeg mesa
- 100 gsitno sjeckanog luka+
- 1 komjaje
- 2 jušne žliceulja
- 100-150 griže
- 1 tubapirea od rajčice (veličina po izboru)
- 0.5 dclocta
- 1 jušna žlicabrašna
- 1 jušna žlicamljevene slatke crvene paprike
- sol
- papar
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Primjedbe
Objavi komentar