Miholjsko ljeto:VJESNICI PROLJEĆA NA PLANINI IGMAN(FOTO)!!!!

Sogan dolma

Priprema 1h 20 min

Priprema luka za punjenje:
  • Oljuštiti luk, podrezati vrhove na glavicama luka.
  • Iskružiti donji čep svakoj glavici.
  • Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi u koju ste dodali malo sirćeta, ali paziti da se ne prekuhaju. Kada počinje izgledati staklasto providan, skinuti ga sa vatre.
  • Ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Lukovice moraju biti hladne kada razdvajate slojeve.
  • Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno slojeve/prstenove luka – dolme. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom.
  • Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nožićem.
Priprema nadjeva:
  • sitno isjeckati crveni luk i izmiješati sa mljevenim mesom.
  • Dodati biber, rižu, pire od rajčice, jaje, so i ulje.
  • Sve dobro izmiješati.
  • Puniti luk, nabiti masu nadjeva prstima da bude konzistentna i ne puniti skroz gore do vrha, jer će nadjev zbog riže nabubriti, pa postoji opasnost da dolme popucaju.
  • Punjene dolme luka se slažu u šerpu, treba ih dobro zbiti jednu do druge.
  • zaliti toplom slanom vodom tako da budu pokrivene i preko njih bude tečnosti još 2-3 cm, doda se malo sirćeta, pritisnu se odozgo tanjirom ili drugim poklopcem (manjim od šerpe), te stave kuhati oko 40 minuta.
  • U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike i brašna koje dobro pomiješate sa malo slane vode i pirea od rajčice i dolijete u sogan dolmu.A možete napraviti i klasičnu zapršku na vrelom ulju, mada u originalnoj recepturi se miješa sa vodom.
  • Uz dolmu se servira kiselo vrnje ili jogurt.

Sastojciza6  osoba

  • za dolme:

    • 600 gsitnijih glavica luka
    • 0.5 dclocta
  • za nadjev:

    • 500 gmljevenog junećeg mesa
    • 100 gsitno sjeckanog luka+
    • 1 komjaje
    • 2 jušne žliceulja
    • 100-150 griže
    • 1 tubapirea od rajčice (veličina po izboru)
    • 0.5 dclocta
    • 1 jušna žlicabrašna
    • 1 jušna žlicamljevene slatke crvene paprike
    • sol
    • papar

Primjedbe