Miholjsko ljeto:VJESNICI PROLJEĆA NA PLANINI IGMAN(FOTO)!!!!

Domaći hljeb od heljde

Za pripremu domaćeg hljeba od heljdinog brašna potrebno vam je:
– 1 kesica kvasca (ili svjež kvasac po želji),
– ½ litra mlake vode,
– 500 grama heljdinog brašna,
– kašičica soli,
– kašičica šećera,
– 3 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
Sipajte heljdino brašno u veću posudu i u njega dodajte kesicu kvasca, so i šećer. Izmiješajte i dodajte maslinovo ulje.
Potom postepeno dodajite mlaku vodu i dobro zamjesite da se u potpunosti sjedini u masu. Nakon toga, ostavite da tijesto nadođe oko pola sata do 40 minuta.
Uključite rernu na 250 stepeni da se ugreje, a u međuvremenu podmažite pleh i postavite tijesto u njega.Stavite da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
Savjet: gornji dio hljeba premažite sa malo maslinovog ulja kako bi korica bila ljepša i ukusnija.

Primjedbe